Dekorasyonunuza Renk Katacak Bakımı Kolay Bitkiler

Dekorasyonunuza Renk Katacak Bakımı Kolay Bitkiler

Bitkiler bir çoğumuzun evinin vazgeçilmezidir. Hemen hemen hepimizin evinde bir veya birden fazla bitki çeşitleri bulunmaktadır. Hatta öyle ki yoğun bitkilerle dekor edilen harika balkonlar vardır. Kendinizi adeta bir çiçek bahçesindeymiş gibi hissedebilirsiniz. Elbette bu güzel bitkileri beslemek ilgi, bilgi ve bakım gerektirecektir. Çünkü bitkiler bir canlıdır. Bu canlıları evimiz de misafir etmek için ihtiyaçlarını karşılamamız gerekmektedir.

Bazı bitkilerin çevresel faktörlere toleransları oldukça düşük olabilir veya çok fazla ilgi gerektirebilir. Böyle bitkileri bakımı zor bitkiler olarak adlandırabiliriz. Ancak içinde bulunduğu ortama kolay adapte olabilen, çevresel faktörlerden kolay etkilenmeyen bitkiler nispeten daha kolay bitkiler sınıfına girecektir. Bir çoğumuz kolay bitki türlerini hem dayanıklı oldukları için hem de çok fazla ilgi gerektirmedikleri için evimiz de misafir etmek isteriz.

Artık dekorumuza renk katacak, evlerimizi şenlendirecek kolay bitkileri incelemeye geçebiliriz.

1-Salon Sarmaşığı (Pothos)

Evler de ve ofisler de sıklıkla tercih edilen büyüleyici bitkilerden biridir. Bakımı ve çoğaltması kolaydır. Işık ihtiyacı düşüktür. Oda sıcaklığı bu bitki için idealdir. Çok fazla sulamak bitkiyi çürütebilir. Toprağının tamamen kuruduğundan emin olduktan sonra sulama yapabilirsiniz. Doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Ayrıca bu bitkinin tüketilmesi durumunda zehirli olduğunu belirtelim.

2-Çin Herdemyeşili (Aglaonema)

Yeşil uzun ve harika desenli yaprakları ile sıklıkla tercih edilen bitki türlerinden biridir. Bakımı oldukça kolaydır. Bu bitkinin ideal yaşama sıcaklığı 16-25 derecedir. Bir kaç saat güneş ışığı alması yeterlidir. Çok fazla güneşe maruz bırakılmamalıdır. Yarı gölgeli olacak şekilde konumlandırabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında toprağını hafif nemli tutmak önemlidir. Yaz aylarında haftada bir kez sulama yaparak nemli kalmasını sağlayabilirsiniz. Her bitkide olduğu gibi çok fazla sulama bu bitkinin de köklerinin çürümesine neden olabilir.

Kış aylarında ise iki hafta da bir olacak şekilde su miktarını azaltarak sulama yapabilirsiniz. Ayrıca bu bitkinin de tüketilmesi durumunda zehirli olduğunu belirtelim.

3-Para Ağacı (Jade Plant)

Para ağacı denilmesinin sebebi bu bitki çiçek açtığın da yetiştiren kişinin zengin olacağına inanılmasındandır. Ancak belirtelim ki çiçek açması zor bir bitkidir. Dayanıklı ve etli yapraklara sahiptir. Güneşi seven bir bitkidir. Karanlık alanlarda bakılmamalıdır. Toprağı kurudukça sulama yapabilirsiniz.

4-Barış Zambağı (Peace Lily)

Zarif ve hoş görünümüyle göze hitap eden ve insana huzur veren bir bitkidir. Kolay bir bakım süreci vardır. Ev veya ofis ortamın da yetiştirmeye uygun bir bitkidir. Nemli ortamları sever. Bu bitkinin sulamasını yaz aylarında her gün yapmalısınız. Toprağı hafif nemli kalmalıdır ve kurumamalıdır. Kış aylarında sulamayı hafta da 1 veya 2 olacak şekilde düşürebilirsiniz.

Bu bitki doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Aydınlık bir ortam bitkinin sağlıklı büyümesi için yeterlidir. Oda sıcaklığı bu bitkinin yaşaması için ideal sıcaklıktır.

5-Tıbbi sarısabır (Aloe Vera)

Aloe Vera hemen hemen hepimizin duyduğu popüler bir bitkidir. Yapraklarının içinde jölemsi bir sıvı bulunduran bu bitki özellikle hanımlar tarafından çeşitli cilt bakımlarında kullanılmaktadır. Ev ortamında yetiştirilmesi kolaydır. Bu bitki için yarım gün güneş alan bir pencere önü harika bir seçenek olacaktır.

Aloe bitkisi çok fazla suyu sevmez. Yaz ayların da hafta da 1 kez kışın ise 2 hafta da 1 kez sulayabilirsiniz. Bu güzel ve şifalı bitkiyi fazla sulamamaya dikkat etmelisiniz.

6-Kurdele Çiçekleri (Chlorophytum Comosum)

İnce uzun yaprakları bulunan hoş görünüşlü bir salon bitkisidir. Bakımı son derece kolay bir bitkidir. Soğuğa dayanıklıdır ancak 0 derece gibi düşük sıcaklıklarda zarar görecektir. Oda ısısı bu bitki için idealdir. Direkt güneş ışığı almayan aydınlık bir alan bu bitki için iyi bir tercih olacaktır. Bu bitki herhangi bir cisme temas etmeyi sevmez bu yüzden konumlandırırken buna dikkat etmelisiniz.

Susuzluğa dayanıklı bir bitkidir. Ancak yaz aylarında toprağın nemli kalması ve düzenli olarak sulanması sağlanmalıdır. Kış aylarında sulamayı azaltabilirsiniz. Sulama yaparken direkt soğuk musluk suyu vermenizi tavsiye etmiyoruz. Oda sıcaklığında erişmiş bir su vermek daha sağlıklı olacaktır. Sulamayı her yere eşit ulaşacak şekilde yapmalısınız.

7-Duvar sarmaşığı (Hedera Helix)

Kış ayların da yapraklarını dökmeyen bulunduğu yeri tamamen saran güzel bir bitkidir. Bu bitki Amerika’nın bazı bölgelerinde ağaçları sarıp, öldürmesinden dolayı istilacı tür olarak görülmüş ve yetiştirilmesi yasaklanmıştır. Sıcağa, soğuğa ve susuzluğa çok dayanıklı bir bitkidir. Yarı zamanlı güneş ışığı alan bir alan bu bitki için yeterlidir. Yaz aylarında haftada 1 kez kış aylarında ise 2 haftada 1 kez olacak şekilde sulayabilirsiniz. Bu bitkinin meyveleri ve öz suyu son derece zehirlidir.

8-Kauçuk Ağacı (Rubber Plant)

Bakımı kolay popüler bitkiler arasındadır. Oda sıcaklığında sağlıklı yetiştirebileceğiniz bir bitkidir. Aydınlık ortamı sever. Direkt gün ışığı yerine gölgeli, aydınlık bir alan faydalı olacaktır. Sulamayı toprağı kuruduğunda yani ortalama hafta da 1 kez yapılabilirsiniz. Kış aylarında sulamayı azaltmalısınız. Sıcak yaz ayların da yapraklarına su püskürtmeniz faydalı olacaktır.

9-Paşa Kılıcı (Dracaena Trifasciata)

Farklı bir görünümü olan çok dayanıklı bir bitkidir. Aynı zaman da bu bitkinin havayı temizleme özelliği vardır. Paşa kılıcı gölge alanlara da uyum sağlayan bir bitkidir. Ancak yine de aydınlık alanlarda bakmak bitki sağlığı açısından faydalı olacaktır. Bu bitki çok fazla suya ihtiyaç duymamaktadır. Sulama yapmadan önce toprağının kurumasına izin vermelisiniz.

10-Şeflera (Schefflera)

Yaprakları el parmaklarına benzeyen bu bitki oldukça dayanıklı bir iç ve dış mekan bitkisidir. Oda sıcaklığın da bakılması gerekir. Yaz ayların da yapraklarını su püskürtmek faydalı olacaktır. Sulamasını yaz aylarında hafta da 2 kez olacak şekilde yapabilirsiniz. Kış aylarında ise diğer bitkiler gibi azaltmalısınız. Bu bitki direkt olarak güneş ışığına bırakılmamalıdır.

Leave a Comment